Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πέθανε η "θεά" του Φεντερίκο Φελίνι, Ανίτα Έκμπεργκ




Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ, πρωταγωνίστρια της κλασικής ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita).

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC, η Έκμπεργκ άφησε την τελευταία της πνοή σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.



Η Έκμπεργκ γεννήθηκε στη Σουηδία, το 1931. Εργάστηκε ως μοντέλο και το 1950 κατέκτησε τον τίτλο «Μις Σουηδία». Το 1951 ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τον διαγωνισμό «Μις Κόσμος» και παρόλο που δεν κατάφερε να διακριθεί εντούτοις κέρδισε ένα συμβόλαιο με την Universal Studios.


17th November 1955 Swedish actress Anita Ekberg relaxes with a cigarette in London.
Photo Bob Haswell

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ, πλάι σε διάσημους πρωταγωνιστές όπως ο Τζον Γουέιν και η Λορίν Μπακόλ, ενώ το 1959 αποφάσισε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στην Ιταλία.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Anita Ekberg χορεύει(1,29 -3,33 λεπτό) στη ταινία "Zarak" (1956)



 Σκηνή από τη ταινία  4 for Texas , Robert Aldrich : Anita Ekberg 1963

Anita Ekberg / Ursula Andress in Corsets (1964)
Anita Ekberg and Sexy Vampire Girl (1969)
Anita Ekberg in "War and Peace"




To 1960 συμπρωταγωνίστησε στη «Γλυκιά Ζωή» του Φελίνι, στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Η σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί «σύμβολο του σεξ».





Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας, η Έκμπεργκ συνεργάστηκε με τον Φελίνι στα φιλμ «Βοκκάκιος», «Οι Κλόουν» και «Η Συνέντευξη».




Κακομαθημένη και πανέμορφη

Ως αντικείμενο του πόθου του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, έδωσε τροφή για όνειρα σε δεκάδες χιλιάδες εφήβος, αλλά και ώριμους άντρες, που παρακολούθησαν τη «Γλυκιά Ζωή» και αποτέλεσε το «απενοχοποιημένο» σεξουαλικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.









Ήταν τόσο χυμώδης όσο η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μέριλιν Μονρόε, αλλά με το «βάρος» της πρωταγωνίστριας ενός σκηνοθέτη, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι.


Η Kerstin Anita Marianne Ekberg (γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Μάλμο της Σουηδίας) έμεινε στην ιστορία ως Σουηδο-Αμερικάνα ηθοποιός, μοντέλο και sex symbol της εποχής. Ξεκίνησε ως μοντέλο και κατάφερε να γίνει μια από τις έξι υποψήφιες για τον τίτλο της Μις Υφήλιος το 1950, παρ' όλο που δεν μιλούσε ούτε αγγλικά.


Η υποψηφιότητα αυτή όμως της χάρισε ένα συμβόλαιο ως νεαρή στάρλετ με την εταιρεία Universal και έτσι ξεκίνησε η πορεία της στον κινηματογράφο.

Θα ακολουθήσουν πολλές ταινίες και η Σουηδέζα ντίβα θα εγκατασταθεί στη Ρώμη μόνιμα. Θα παντρευτεί δύο φορές, αλλά θα χωρίσει και, όπως δήλωσε λίγα χρόνια πριν το θάνατό της, στην Κοριέρε Ντε λα Σέρρα: «Αισθάνομαι κάπως μόνη, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Ερωτεύθηκα, έκλαψα, ένιωσα τρελή ευτυχία. Στη ζωή μου, έχασα και κέρδισα».











Στις προτάσεις γάμου και στα «φλερτ» της Έκμπεργκ, όπως αποκαλύψε η ίδια, συγκαταλέγονται και τα ονόματα των Τζιάνι Ανιέλι και Φρανκ Σινάτρα. Όταν είχε ερωτηθεί γιατί πίστευε ότι πήρε το ρόλο στη «Γλυκιά Ζωή», δήλωσε: «Είχα κερδίσει τον τίτλο της Μις Σουηδία, αλλά δεν νομίζω ότι μέτρησε μόνο αυτό. Ο Φεντερίκο ήξερε να διαβάζει τις καρδιές των ηθοποιών και να τους κατευθύνει λες και επρόκειτο για πεταλούδες».





Τα τελευταία χρόνια «μπαινόβγαινε» σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, αντιμετωπίζοντας οικονομικά πρόβλήματα, εκτός από τα προβλήματα υγείας της.




Πηγές
 http://www.defencenet.gr
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231130386

https://pleasurephotoroom.wordpress.com/2013/02/23/anita-ekberg-relaxes-with-a-cigarette-in-london-1955/

http://www.leninimports.com/anita_ekberg.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου