Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

3ο Πανόραμα κινηματογραφικών ταινιών στην Κερατέα


Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» το 2012 δημιούργησε ένα νέο θεσμό στην πόλη, με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη μας στις 8 Φεβρουαρίου 2011. Στόχος μας να μετουσιώσουμε όλα αυτά που ζήσαμε τις 128 μέρες αντίστασης, σ’ ένα καλλιτεχνικό γεγονός που να ξεπερνά τα όρια της μικρής μας πόλης και να αγγίζει όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Αυτή την ημέρα επιλέξαμε κάθε χρόνο να οργανώνουμε ένα φεστιβάλ ταινιών στην πόλη μας με βραβευμένες ταινίες από Έλληνες σκηνοθέτες. Το θέμα του φετινού Πανοράματος είναι: ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Στο φετινό ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ που θα γίνει στις 7-8 Φεβρουαρίου φιλοξενούμε δέκα νέους ταλαντούχους και βραβευμένους Έλληνες σκηνοθέτες. Με 9 μικρού μήκους ταινίες και 2 μεγάλου μήκους οι 10 νέοι σκηνοθέτες εικονογραφούν με επιτυχία την εποχή της κρίσης και των μνημονίων στην Ελλάδα. Ζουμάρουν στους σύγχρονους ήρωες πολίτες κυρίως νέους και κατοίκους της πρωτεύουσας και νετάρουν στα προβλήματα των κατοίκων όπως η ανεργία, η κατάρρευση των μικρομάγαζων, το αδιέξοδο των χρεωμένων νοικοκυριών, η εμφάνιση των νεοναζιστικών ομάδων, το φαινόμενο της βίας στα σχολεία κ.α. Φυσικά δεν λείπουν και φιλμ με τις προσωπικές κρίσεις των ηρώων και φιλμ με την αλληλεγγύη και τον έρωτα.

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους, τους κατοίκους της πόλης αλλά ιδιαίτερα τους νέους όλης της Λαυρεωτικής να είναι κοντά μας στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία των περισσοτέρων σκηνοθετών.

Είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και φέτος το θεσμό αυτό, με την φρέσκια ματιά νέων δημιουργών που είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν στο μέλλον στη χώρα μας.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους σκηνοθέτες – παραγωγούς για την παραχώρηση των ταινιών τους καθώς και την δημοσιογράφο Ευάννα Βενάρδου που υπήρξε η καθοριστική σύμβουλός μας αυτή την χρονιά.
Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου που βρίσκεται στη Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική πλατεία Κερατέας και θα ξεκινούν από τις 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

19:30 «ΠΡΟΣΕΥΧΗ» / ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ 20΄ (Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 2014)

20:00 «ΚΥΨΕΛΗ» / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ, 15΄

20:15 “SPHINX” / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ, 18΄

20:40 «Η ΚΟΥΠΑ» / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, 8΄

20:50 «Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ» / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, 22΄

21:15 “TOOTHBRUSHES” ( ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ) / ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΑΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ 5΄

21:30 “RUNAWAY DAY” / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΒΕΛΑΣ, 80΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

19:30 «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» / ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, 35΄

20:10 “RED HULC” / ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ΄, 30΄
(Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 2013)

20:45 «ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ» / ΝΙΚΟΛΕΤTΑ ΛΕΟΥΣΗ, 20΄

21:10 “TUNGSTEN” / ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, 100΄
https://www.facebook.com/events/883836998333033/

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΚΡΙ Σκηνοθέτης: Περικλής Χούρσογλου



Σύνοψη της υπόθεσης:
Μετά από τριάντα χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στην Εταιρεία Υδάτων, ένας αξιοσέβαστος δημόσιος υπάλληλος και οικογενειάρχης, ο Λεωνίδας Χρυσής (Γιώργος Μιχαλακόπουλος), βγαίνει στη σύνταξη. Όπως κάθε φθινόπωρο, επισκέπτεται μόνος τα Ιαματικά Λουτρά Πλατυστόμου, όπου συναντά έναν παλιό συνάδελφό του, τον Αλέκο, ο οποίος τώρα μένει στην Ελβετία. Ο Λεωνίδας γνωρίζεται με τη γυναίκα του Αλέκου, τη Χριστίνα (Ειρήνη Ιγγλέση). Η μεταξύ τους συμπάθεια μετατρέπεται γρήγορα σε σφοδρό αίσθημα, αλλά δεν τολμούν να κάνουν την υπέρβαση, και η Χριστίνα επιστρέφει στον άντρα της. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Ελβετία, ο Λεωνίδας αποφασίζει να ξεχάσει τη Χριστίνα, αλλά αυτή έρχεται μια μέρα στην Αθήνα και αναστατώνει πάλι τη ζωή του. Ο Λεωνίδας συγκρούεται με τα παιδιά του, κυρίως με τον γιο του ο οποίος προετοιμάζεται για το Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Τελικά επιστρέφει στη γυναίκα του και στην οικογένειά του, συμβιβασμένος με τη μοίρα του και ανίκανος να ζήσει το όνειρο.(tainiothiki.gr).


Χρονιά Παραγωγής:
1997
Σκηνοθέτης:
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
(Γέννηση: 1955, Αθήνα, Ελλάδα
Εκπαίδευση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ταινίες: Ο διαχειριστής, Μάτια από Νύχτα)
Είδος:
ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

Σενάριο:
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Το σάουντρακ για τον "Κύριο Με Τα Γκρι" του Περικλή Χούρσογλου υπογράφει ο Ιταλός Nicola Piovani, επιλέγοντας διαδρομές με έντονη συναισθηματική φόρτιση, σ' όλο το φάσμα από το ρομαντισμό ως την ταραχή. Σαφείς οι αναφορές στον Χατζιδάκι. Η ηχογράφηση έγινε στη Ρώμη με την ορχήστρα Academia Musicale Italiana σε διεύθυνση του συνθέτη. (Κριτική από: Σπύρος Αλεξόπουλος, Hitech)
Ο Κύριος Με Τα Γκρι (1998)Piovani, NicolaSoundtrack Εταιρεία Παραγωγής και ΔιανομήςAnkh
Διάρκεια:48’
Ηθοποιοί:
ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΙΓΓΛΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΘΕΜΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΑΣΟΣ
ΟΥΔΙΝΟΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ
ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΝΤΑΦΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΑΛΑΦΑΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΟΜΝΑ
ΚΟΥΔΙΓΚΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ.
ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΧΡ.
ΤΣΑΤΗΡΗΣ Γ.
ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ.
ΒΡΑΧΝΟΥ ΕΛΙΝΑ
ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ Δ.
ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΚΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΑΛΟΥΦΑΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΕΛ.
ΤΖΕΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ ΑΛ.

φωτογραφία πηγή http://www.rizospastis.gr/story.do?id=549184

Η Ζωή Είναι Ωραία La Vita è Bella Ρομπέρτο Μπενίνι




Η Ζωή Είναι Ωραία
Σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι
Παραγωγή Miramax Films
Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι
Βιντσέζο Τσέραμι
Μουσική Νικόλα Πιοβάνι
Πρώτη προβολή 20 Δεκεμβρίου 1997
23 Οκτωβρίου 1998
9 Σεπτεμβρίου 1998
Διάρκεια 116 λεπτά
Γλώσσα ιταλικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Δείτε την ταινία :
http://www.dailymotion.com/video/x1beihx_la-vita-e-bella-life-is-beautiful_creation


Η Ζωή Είναι Ωραία (ιταλικά: La Vita è Bella, αγγλικά: Life is Beautiful) είναι ιταλική δραματική κωμωδία παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι και σε σενάριο του ίδιου μαζί με τον Βιντσέζο Τσέραμι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να βάλει όλη του τη φαντασία σε λειτουργία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν.

Ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του Λέοντα Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα σκοτωθεί από δολοφόνους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι "η ζωή είναι ωραία".

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιταλία και στις 23 Οκτωβρίου 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς[1] και αποδείχθηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2] Έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίωνΚαλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Μπενίνι και Καλύτερης Μουσικής.[3]


Πλοκή

Ο Γκουίντο, ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής, φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας για να πιάσει δουλειά ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο του θείου του. Ο Γκουίντο είναι αστείος και χαρισματικός, ειδικά όταν γνωρίζει μια δασκάλα, τη Ντόρα. Η Ντόρα, όμως, προέρχεται από μια πλούσια, αριστοκρατική, μη εβραϊκή οικογένεια. Η μητέρα της θέλει να καλοπαντρευτεί, αλλά η Ντόρα ερωτεύεται τον Γκουίντο και τη μέρα του γάμου της, κλέβονται.

Περνούν αρκετά χρόνια και τώρα το ζευγάρι έχει ένα γιο, τον Τζιοζέ. Η Ντόρα και η μητέρα της έχουν αποξενωθεί εξαιτίας του γάμου της με τον Γκουίντο αλλά οι σχέσεις τους καλυτερεύουν λίγο πριν τα τέταρτα γενέθλια του εγγονού της.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει ξεσπάσει. Ο Γκουίντο, μαζί με το θείο του και το γιο του αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Ντόρα ζητάει να πάει μαζί τους αλλά δεν της επιτρέπεται. Στο στρατόπεδο, ο Γκουίντο κρύβει το γιο του από τους Ναζί φύλακες, του δίνει κρυφά φαγητό και προσπαθεί να τον κάνει να μην καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι, τον πείθει ότι το στρατόπεδο είναι απλά ένα παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης που θα καταφέρει να μαζέψει 1.000 πόντους θα κερδίσει ένα τανκ. Του λέει αν κλάψει, παραπονεθεί, ζητήσει τη μαμά του ή πει ότι πεινάει θα χάσει.

Ο Γκουίντο τον πείθει ότι οι φύλακες του στρατοπέδου είναι κακοί γιατί θέλουν κι αυτοί να κερδίσουν το τανκ και έτσι όλα τα άλλα παιδιά κρύβονται για να κερδίσουν το παιχνίδι. Όταν ο Τζιοζέ δε θέλει να παίξει άλλο και ζητά να επιστρέψει σπίτι, του λέει ότι είναι λίγους πόντους πριν τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι είναι περιτριγυρισμένος από μιζέρια, αρρώστια και θάνατο, ο Τζιοζέ δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα λεγόμενα του πατέρα του, χάρη στην πειστική του ερμηνεία και τη δική του αθωότητα.

Η ιστορία του Γκουίντο κρατάει μέχρι το τέλος, όταν μέσα στο χάος που προκάλεσε η αμερικανική εισβολή, λέει στο γιο του να μείνει μέσα σε ένα κουτί μέχρι να φύγουν όλοι, πείθοντάς τον ότι αυτό είναι το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού. Ο Γκουίντο, ενώ προσπαθεί να βρει τη Ντόρα, συλλαμβάνεται και πυροβολείται από έναν φύλακα, αλλά όχι πριν κάνει το γιο του να γελάσει για τελευταία φορά, παριστάνοντας τον Ναζί φύλακα.

Ο Τζιοζέ καταφέρνει να επιζήσει και νομίζει ότι νίκησε το παιχνίδι όταν ένα αμερικανικό τανκ φτάνει και ελευθερώνει το στρατόπεδο. Βρίσκει τη μητέρα του, μη γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του έχει πεθάνει. Χρόνια αργότερα, συνειδητοποιεί τη θυσία του πατέρα του, που στην ουσία του έσωσε τη ζωή.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες
Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του Γκουίντο
Νικολέτα Μπράσκι στο ρόλο της Ντόρα
Τζιόρτζιο Κανταρίνι στο ρόλο του Τζιοζέ
Τζιουστίνο Ντουράνο στο ρόλο του Ελιζέο
Αμερίγκο Φοντάνι στο ρόλο του Ροντόλφο
Σέρτζιο Μπαστρίκ στο ρόλο του Φερούτσιο
Μαρίζα Παρέδες στο ρόλο της μητέρας της Ντόρα
Box οffice[

Στις ΗΠΑ η ταινία Η Ζωή Είναι Ωραία έκανε πρεμιέρα με 2,3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο.[2] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 57,5 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο απέφερε 171,6 εκατομμύρια δολάρια.[2] Συνολικά συγκέντρωσε 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2]
Βραβεία & Υποψηφιότητες
ΟργάνωσηΚατηγορίαΥποψήφιοςΑποτέλεσμαΠαραπομπή
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα [3]
Σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι υποψηφιότητα [3]
Πρωτότυπο Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι & Βιντσέζο Τσέραμι υποψηφιότητα [3]
Α' Ανδρικού Ρόλου Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [3]
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία νίκη [3]
Μουσική Νικόλα Πιοβάνι νίκη [3]
Μοντάζ Σιμόνα Πάγκι υποψηφιότητα [3]
Φεστιβάλ Καννών Χρυσός Φοίνικας υποψηφιότητα [4]
Βραβείο Επιτροπής νίκη [4]
Screen Actors Guild Awards Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [5]
Καλύτερη Ερμηνεία από Καστ υποψηφιότητα [5]
BAFTA Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία υποψηφιότητα [6]
Α' Ανδρικού Ρόλου Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [6]
Πρωτότυπο Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι & Βιντσέζο Τσέραμι υποψηφιότητα [6]



Η βράβευση του Μπενίνι με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου αποτελεί τη δεύτερη βράβευση στην ιστορία του θεσμού κατά την οποία ένας ηθοποιός κερδίζει το βραβείο σκηνοθετώντας τον εαυτό του.[7] Ο προηγούμενος ήταν ο Λόρενς Ολίβιε στην ταινία Άμλετ (Hamlet) το 1948.[7] Επίσης, είναι η δεύτερη φορά που το βραβείο κερδίζει ρόλος ερμηνευμένος αποκλειστικά στα ιταλικά. Η προηγούμενη νικήτρια ήταν η Σοφία Λόρεν για την ταινία Η Ατιμασμένη (La Ciociara) το 1960.[7]
Παραπομπές

1.«Η Ζωή Είναι Ωραία στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2012.
2,0 2,1 2,2 2,3 «Η Ζωή Είναι Ωραία στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2010.
3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «The 71st Academy Awards (1999) Nominees and Winners». oscars.org. 21 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
4,0 4,1 «Cannes Film Festival Date: May 13 - May 24 1998». festival-cannes.fr. imdb.com. 13 Μαΐου - 13 Μαΐου 1998. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
5,0 5,1 «Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. imdb.com. 7 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
6,0 6,1 6,2 «BAFTA Awards Date». bafta.org. imdb.com. 11 Απριλίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
7,0 7,1 7,2 «The 71st Academy Awards (1999)». oscars.org. 21 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Η Ζωή Είναι Ωραία στο IMDb
Πηγή
http://el.wikipedia.org/
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Life Is Beautiful της Αγγλικής Βικιπαίδειας,

Το Ολοκαύτωμα του Χίτσκοκ... που οι Αγγλοι καταχώνιασαν




Είναι ελάχιστα γνωστό ότι το 1945 μια εξαιρετική ομάδα Βρετανών κινηματογραφιστών πήγε στη Γερμανία για γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πίσω στο Λονδίνο, στα Pinewood Studios, περίμενε το υλικό τους ο Χίτσκοκ, που είχε επιστρατευθεί για να συντονίσει και να δώσει την τελική μορφή στην ταινία. Λέγεται, όμως, ότι όταν ο σκηνοθέτης είδε τι τραβούσαν οι κάμεραμεν της British Army Film Unit κατά την απελευθέρωση των κρατουμένων στο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν, έπαθε τέτοιο σοκ που εξαφανίστηκε για μια εβδομάδα από το στούντιο.




Η ταινία αυτή, παρ’ όλο που όσοι την είδαν τη θεώρησαν αριστούργημα, δεν προβλήθηκε ποτέ. Πέντε από τις έξι μπομπίνες της φυλάχτηκαν στο Imperial War Museum και η ιστορία ξεχάστηκε. Το 1980, όμως, ένας Αμερικανός ερευνητής ανακάλυψε το φιλμ σε ένα σκουριασμένο κουτί, έγινε μια πρόχειρη βερσιόν του (χωρίς την έκτη μπομπίνα) και έτσι ελλιπές προβλήθηκε το 1984 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αλλά και στην αμερικανική τηλεόραση με τίτλο «The Memory of the Camps» (Η μνήμη των στρατοπέδων).

Επιτέλους, όμως, το ντοκιμαντέρ μπορεί να προβληθεί στη μορφή που ο Χίτσκοκ και οι συνεργάτες του θα ήθελαν. Το Imperial War Museum το συντήρησε με πολλή προσοχή και τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ προστέθηκε και επιπλέον υλικό από τη χαμένη έκτη μπομπίνα. Παράλληλα γυρίστηκε από τον ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Αντρέ Σίνγκερ, με σύμβουλο τον Στίβεν Φρίαρς, κι ένα νέο ντοκιμαντέρ, το «Night Will Fall», που διηγείται την ιστορία της άτυχης ταινίας προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί και ποιοι τη φοβήθηκαν και την κράτησαν μακριά από το βρετανικό κοινό της εποχής. Και τα δύο ντοκιμαντέρ μαζί προβλήθηκαν στην αγγλική τηλεόραση (Channel 4, 24 January, 9 μ.μ.) και στη συνέχεια σε φεστιβάλ αλλά και αίθουσες.



Ψυχή του παλιού ντοκιμαντέρ θεωρείται ο τότε Βρετανός υπουργός Πληροφοριών Σίντνεϊ Μπερνστάιν, αυτός που αργότερα ίδρυσε την Granada Television. Ενώ οι σύμμαχοι προέλαυναν στη Γερμανία, ανέλαβε τη δημιουργία μιας ταινίας που θα αποδείκνυε τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζί. Ο Μπερνστάιν συγκέντρωσε μια καταπληκτική ομάδα, φώναξε τον Χίτσκοκ από το Χόλιγουντ για να τον βοηθήσει στη δομή του ντοκιμαντέρ και ανέθεσε το λυρικό σενάριο στον Ρίτσαρντ Γκρόσμαν, μελλοντικό υπουργό των Εργατικών. Ο τίτλος του ήταν λίγο βαρύγδουπος: «German Concentration Camps Factual Survey» (Τεκμηριωμένη έρευνα για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης).

Οσο δούλευαν στο Λονδίνο δεν σταματούσε να καταφτάνει από τη Γερμανία υλικό, όχι μόνο από το βρετανικό συνεργείο αλλά και από Αμερικανούς και Ρώσους από έντεκα συνολικά στρατόπεδα. Νεκροί, σκελετωμένοι επιζήσαντες, ανθρώπινα υπολείμματα σε φούρνους, πελώριοι σάκοι με ανθρώπινα μαλλιά, ακόμα και δόντια, σωροί με ματογυάλια.

Κανείς δεν περίμενε τέτοια πλάνα φρίκης. Είναι άραγε αυτός ο λόγος που οι Βρετανοί καταχώνιασαν την ταινία και έκαναν τον Μπερνστάιν να πεθάνει το 1993 με τον καημό της; Το σύγχρονο ντοκιμαντέρ του Αντρέ Σίνγκερ επιχειρεί μια ερμηνεία.

Ενα νέο ντοκιμαντέρ αφηγείται και εξηγεί την περίεργη ιστορία |


Ο Σίνγκερ παίρνει συνέντευξη από έναν διάσημο επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον Κροάτη Μπράνκο Λούστιγκ, που ο Σπίλμπεργκ τον διάλεξε για παραγωγό της «Λίστας του Σίντλερ». Ηταν παιδάκι όταν απελευθερώθηκε από το Μπέλσεν, και τόσο άρρωστο και αδύναμο που ακούγοντας να καταφτάνουν οι Σκοτσέζοι στρατιώτες με τις γκάιντες νόμιζε, όπως λέει, ότι «είχε ανέβει στον ουρανό και τον υποδέχονταν χορωδίες αγγέλων».

Ο Λούστιγκ έχει μια θεωρία γιατί οι Βρετανοί κατέπνιξαν το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ. «Εκείνη την εποχή είχαν πολλά προβλήματα με τους Εβραίους», λέει. Εννοεί, φυσικά, ότι αν οι σιωνιστές, που πίεζαν για τη δημιουργία κράτους στην υπό βρετανική δικαιοδοσία Παλαιστίνη, έβλεπαν σε πλήρη έκταση τα δεινά τους από τους ναζί, θα έπαιρναν ακόμη περισσότερη φωτιά.

Δυστυχώς, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία. «Αλλα ίσως να έχει κάποιο δίκιο ο Λούστιγκ», λέει ο Αντρέ Σίνγκερ. Υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ του ότι ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο στην ιστορία ο Ερνεστ Μπέβιν, επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Εργατικής Κυβέρνησης. Ηταν αντι-σιωνιστής και πολέμιος της δημιουργίας του Ισραήλ. Παραδέχεται, όμως, ότι δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα. «Το μόνο ντοκουμέντο που κατάφερα να βρω είναι ένα υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών που λέει: «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να δείξουμε ένα τόσο φρικτό φιλμ».

Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου
http://www.efsyn.gr/arthro/olokaytoma-toy-hitskok-poy-oi-aggloi-katahoniasan

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Γλυκιά Ζωή La dolce vita 1960 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φεντερίκο Φελίνι






Γλυκιά ζωή
La dolce vita


Η Γλυκιά Ζωή (ιταλ. La dolce vita) είναι ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του 1960 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φεντερίκο Φελίνι και με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, την Ανούκ Αϊμέ, την Υβόν Φουρνό, την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Αλαίν Κούνυ.



Πλοκή
H Ανίτα Έκμπεργκ βουτά στηΦοντάνα ντι Τρέβι και ο Φελίνι δημιουργεί μία από τις κλασσικότερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου[1]

Ο Μαρτσέλο είναι δημοσιογράφος στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Με τα ρεπορτάζ του καλύπτει τις κοινωνικές ειδήσεις: σταρ του κινηματογράφου, θαύματα και σκάνδαλα της αριστοκρατίας. Η ταινία καλύπτει επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο. Ο Μαρτσέλο, παρόλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία ζητάει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή και νομίζει ότι το μυστικό της ζωής βρίσκεται στον πλούτο, ο οποίος κατά την γνώμη του απελευθερώνει τον άνθρωπο από την συμβατότητα της ζωής. Όταν όμως χάνει τον καλύτερό του φίλο, καταλαβαίνει ότι αλλού είναι το νόημα της ζωής.
Θέματα και μοτίβα
Η ταινία ξεκινάει με ένα τεράστιο μαρμάρινο άγαλμα του Χριστού, που το μεταφέρει ένα ελικόπτερο πάνω από τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου για να το πάει στον Πάπα στο Βατικανό. Ο δημοσιογράφος Μαρτσέλο και ο φωτορεπόρτερ του, ο Παπαράτσο ακολουθούν σε ένα δεύτερο ελικόπτερο. Το άγαλμα του Χριστού, που μοιάζει σαν να ευλογεί όλη την Ρώμη καθώς πετά από πάνω, αντικαθίσταται σύντομα από το βέβηλο τρόπο ζωής και την νεομοντερνιστική αρχιτεκτονική της «νέας» Ρώμης που χαρακτηρίζεται από το οικονομικό θαύμα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η παράδοση του αγάλματος είναι η πρώτη πολλών επαναλαμβανόμενων σκηνών. Η καθολική εκκλησία θεώρησε την σκηνή αυτή ως παρωδία της δευτέρας παρουσίας[2] και γι' αυτό στην Ισπανία απαγορεύτηκε το έργο μέχρι το 1975.
Αποδοχή

Η Γλυκιά Ζωή, ταινία-σταθμός στην, ούτως ή άλλως, οιστρηλατημένη πορεία του Φεντερίκο Φελίνι, προκάλεσε στην εποχή της μεγάλο θόρυβο και πάθη, ενώ έτυχε μάλλον χλιαρής αποδοχής στο 13ο Φεστιβάλ των Καννών, παρότι απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα. Η καυστική σάτιρα της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης, με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι αφοπλιστικά γοητευτικό και την Ανίτα Έκμπεργκ αφοπλιστικά προκλητική, προβλήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα αλλά με λίγα χειροκροτήματα και αρκετές αποδοκιμασίες. Έμελλε, όμως, να σφραγίσει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή για τις επόμενες δεκαετίες, αποτελώντας και εμπορική επιτυχία[3].
Βραβεύσεις

Η Γλυκιά Ζωή απέσπασε πολλά βραβεία.
Βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1960.
Το 1961 πήρε βραβείο New York Film Critics Circle στην κατηγορία καλύτερης αλλοδαπής ταινίας.
Επίσης το 1961 πήρε τρία βραβεία Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani για την Α' Ανδρικό ρόλο, για το καλύτερο σενάριο και για τα καλύτερα σκηνικά.
Η Ανούκ Αϊμέ βραβεύτηκε από την Étoile de Cristal ως καλύτερη γυναικεία ηθοποιός.
Το 1962 η ταινία έλαβε Όσκαρ για τα καλύτερα κοστούμια.


Μουσική Νίνο Ρότα

Σκηνοθεσία Φεντερίκο Φελίνι
Παραγωγή Giuseppe Amato
Franco Magli
Angelo Rizzoli
Σενάριο Φεντερίκο Φελίνι
Ένιο Φλαϊάνο
Τούλιο Πινέλι
Πρωταγωνιστές Μαρτσέλο Μαστρογιάνι ... Μαρτσέλο Ρουμπίνι
Ανίτα Έκμπεργκ ... Σύλβια
Ανούκ Αϊμέ ... Μανταλένα
Υβόν Φουρνό ... Έμμα
Magali Noël ... Fanny
Alain Cuny ... Στάινερ
Annibale Ninchi ... πατέρας του Μαρτσέλο
Walter Santesso ... Παπαράτσο
Valeria Ciangottini ... Πάολα
Riccardo Garrone ... Ρικάρντο
Ida Galli ... Debuttante of the Year
Audrey McDonald ... Τζέιν
Polidor ... Κλόουν
Alain Dijon ... Frankie Stout
Enzo Cerusico ... φωτορεπόρτερ
Giulio Paradisi ... φωτορεπόρτερ
Enzo Doria ... φωτορεπόρτερ
Enrico Glori ... Nadia's Admirer
Adriana Moneta ... Ninni
Massimo Busetti ... παιδάκι
Mino Doro ... εραστής της Νάντια
Giulio Girola ... αστυνοκικός
Laura Betti ... Λάουρα
Nico ... Νίκο Ότζακ
Domino ... Τραβεστί
Carlo Musto ... Τραβεστί
Lex Barker ... Ρόμπερτ
Jacques Sernas ... Matinee Idol
Nadia Gray ... Νάντια
Πρώτη προβολή 1960

Διάρκεια 174'
Γλώσσα ιταλικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr


Παραπομπές
 1.Ολγκίνα ντι Ρόμπιλαντ: «Γλυκιά ζωή» σαν… ταινία του Φελίνι Ελεύθερος Τύπος
 2.Kezich, 209
 3.Φελίνι - Μερκούρη βραβεύονται στις Κάννες, Ιστορικό Λεύκωμα 1960, Καθημερινή (1997)

Πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC_%CE%B6%CF%89%CE%AE

Πέθανε η "θεά" του Φεντερίκο Φελίνι, Ανίτα Έκμπεργκ




Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ, πρωταγωνίστρια της κλασικής ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita).

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC, η Έκμπεργκ άφησε την τελευταία της πνοή σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.



Η Έκμπεργκ γεννήθηκε στη Σουηδία, το 1931. Εργάστηκε ως μοντέλο και το 1950 κατέκτησε τον τίτλο «Μις Σουηδία». Το 1951 ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τον διαγωνισμό «Μις Κόσμος» και παρόλο που δεν κατάφερε να διακριθεί εντούτοις κέρδισε ένα συμβόλαιο με την Universal Studios.


17th November 1955 Swedish actress Anita Ekberg relaxes with a cigarette in London.
Photo Bob Haswell

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ, πλάι σε διάσημους πρωταγωνιστές όπως ο Τζον Γουέιν και η Λορίν Μπακόλ, ενώ το 1959 αποφάσισε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στην Ιταλία.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Anita Ekberg χορεύει(1,29 -3,33 λεπτό) στη ταινία "Zarak" (1956)



 Σκηνή από τη ταινία  4 for Texas , Robert Aldrich : Anita Ekberg 1963

Anita Ekberg / Ursula Andress in Corsets (1964)
Anita Ekberg and Sexy Vampire Girl (1969)
Anita Ekberg in "War and Peace"




To 1960 συμπρωταγωνίστησε στη «Γλυκιά Ζωή» του Φελίνι, στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Η σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί «σύμβολο του σεξ».





Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας, η Έκμπεργκ συνεργάστηκε με τον Φελίνι στα φιλμ «Βοκκάκιος», «Οι Κλόουν» και «Η Συνέντευξη».




Κακομαθημένη και πανέμορφη

Ως αντικείμενο του πόθου του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, έδωσε τροφή για όνειρα σε δεκάδες χιλιάδες εφήβος, αλλά και ώριμους άντρες, που παρακολούθησαν τη «Γλυκιά Ζωή» και αποτέλεσε το «απενοχοποιημένο» σεξουαλικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.









Ήταν τόσο χυμώδης όσο η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μέριλιν Μονρόε, αλλά με το «βάρος» της πρωταγωνίστριας ενός σκηνοθέτη, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι.


Η Kerstin Anita Marianne Ekberg (γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Μάλμο της Σουηδίας) έμεινε στην ιστορία ως Σουηδο-Αμερικάνα ηθοποιός, μοντέλο και sex symbol της εποχής. Ξεκίνησε ως μοντέλο και κατάφερε να γίνει μια από τις έξι υποψήφιες για τον τίτλο της Μις Υφήλιος το 1950, παρ' όλο που δεν μιλούσε ούτε αγγλικά.


Η υποψηφιότητα αυτή όμως της χάρισε ένα συμβόλαιο ως νεαρή στάρλετ με την εταιρεία Universal και έτσι ξεκίνησε η πορεία της στον κινηματογράφο.

Θα ακολουθήσουν πολλές ταινίες και η Σουηδέζα ντίβα θα εγκατασταθεί στη Ρώμη μόνιμα. Θα παντρευτεί δύο φορές, αλλά θα χωρίσει και, όπως δήλωσε λίγα χρόνια πριν το θάνατό της, στην Κοριέρε Ντε λα Σέρρα: «Αισθάνομαι κάπως μόνη, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Ερωτεύθηκα, έκλαψα, ένιωσα τρελή ευτυχία. Στη ζωή μου, έχασα και κέρδισα».











Στις προτάσεις γάμου και στα «φλερτ» της Έκμπεργκ, όπως αποκαλύψε η ίδια, συγκαταλέγονται και τα ονόματα των Τζιάνι Ανιέλι και Φρανκ Σινάτρα. Όταν είχε ερωτηθεί γιατί πίστευε ότι πήρε το ρόλο στη «Γλυκιά Ζωή», δήλωσε: «Είχα κερδίσει τον τίτλο της Μις Σουηδία, αλλά δεν νομίζω ότι μέτρησε μόνο αυτό. Ο Φεντερίκο ήξερε να διαβάζει τις καρδιές των ηθοποιών και να τους κατευθύνει λες και επρόκειτο για πεταλούδες».





Τα τελευταία χρόνια «μπαινόβγαινε» σε νοσοκομείο της Ρώμης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, αντιμετωπίζοντας οικονομικά πρόβλήματα, εκτός από τα προβλήματα υγείας της.




Πηγές
 http://www.defencenet.gr
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231130386

https://pleasurephotoroom.wordpress.com/2013/02/23/anita-ekberg-relaxes-with-a-cigarette-in-london-1955/

http://www.leninimports.com/anita_ekberg.html

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Notes from the Kuerti Keyboard (5λεπτο φιλμάκι σκηνοθεσία : David Eng & Katarina Soukup )

Notes from the Kuerti Keyboard photo © Anice Wong/Catbird Productions, Inc

«Εκτελεί» Ο θρυλικός Καναδός πιανίστας  Anton Kuerti το Scherzo σε πιάνο του Λούντιβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 18 με μια αντίκα Underwood .
"Ένα όμορφο, ιδιότροπο, τρυφερό ... και καλά επεξεργασμένο κομμάτι της τέχνης» είπαν -.
 WFMT Ραδιόφωνο, Σικάγο, ΗΠΑ Δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο στο κανάλι του you tube BravoFact!

Από δακτυλογράφος ο Anton Kuerti εμφανίζεται μαγικά με την πραγματική του ιδιότητα σε πιανίστα. 
Βιογραφία του  Anton Kuerti : http://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Kuerti
Το φιλμάκι προβλήθηκε :
Φεστιβάλ du Nouveau Cinema (Μόντρεαλ) 2010 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Rendez-vous du Cinéma Québécois 2011 NXNE Festival 2011

Παραγωγοί | David Eng & Katarina Soukup
Συγγραφείς | David Eng & Katarina Soukup
Δακτυλογράφος / Πιανίστας | Anton Kuerti
Φωτογραφία | John Minh Tran
Σχεδιαστής παραγωγής | Rosanna Lagacé
Επιμέλεια & Animator | J. Joseph Weadick
Ήχος| Martin Gwynn Jones, Stefan Fraticelli, Kirk Lynds
Μουσική | Ludwig van Beethoven
Antique Γραφομηχανή | The Martin Howard Collection

H σελίδα της ταινίας στο facebook : https://www.facebook.com/Kuerti.Keyboard

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κινηματογραφικό Εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ. Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση – και όχι μόνο!




Κινηματογραφικό Εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση – και όχι μόνο!

Μετά την επιτυχία του πρώτου Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2014 και με την εμπειρία της πρόσφατης περιοδείας του σκηνοθέτη με προβολές ταινιών του και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά, πραγματοποιείται το δεύτερο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ
στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου – Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου – Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Ώρες 10:00 - 17:00

Συνολική Διάρκεια Κύκλου: 28 ώρες (Κύκλος με 4 επτάωρα θεωρίας, προβολών και ασκήσεων)


Σε ποιους απευθύνεται το Κινηματογραφικό Εργαστήριο

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανήσυχους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις και μεθόδους χρήσιμες για τη δουλειά τους, σε ιστορικούς ερευνητές, σε μελετητές της προφορικής αφήγησης, σε ανθρώπους με γενικότερα ενδιαφέροντα που θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του, καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου (τεχνικούς και ηθοποιούς) που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όμως όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο.

Με τι ασχολείται αυτό το Εργαστήριο

Το ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως και γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση και στην Ελλάδα. Με πολύ μεγαλύτερο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής σε σχέση με παλιότερα, με περισσότερο συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ ανιχνεύει αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης συνείδησης, της κοινωνίας και της Ιστορίας.

Με όλα αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, το ντοκιμαντέρ έχει μπει και στο χώρο της Εκπαίδευσης καθώς όλο και περισσότερα σχολεία και Ιδρύματα το εντάσσουν στη δουλειά τους ως ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό εργαλείο. Αρέσει στα παιδιά, προσφέρεται για αναλύσεις και ασκήσεις, και μπορεί να αποτελέσει αφορμή ακόμα και για νέες κινηματογραφικές απόπειρες, των ίδιων των μαθητών αυτή τη φορά.

Τα ερωτηματικά που θα απασχολήσουν το Εργαστήριο μπορούν να αποτελέσουν 3 ομάδες.

Τα ερωτηματικά της πρώτης ομάδας αφορούν σε θέματα Εκπαίδευσης:
- Πώς μπορούμε να κάνουμε το ντοκιμαντέρ, και ιδιαίτερα το ανθρωποκεντρικό, πολύτιμο εργαλείο στη σχολική τάξη;
- Πέρα από το ίδιο το βασικό θέμα ενός ντοκιμαντέρ, πώς εντοπίζουμε και πώς αξιοποιούμε τα πολλαπλά επίπεδα γνώσης που μας προσφέρει, τις παράπλευρες πληροφορίες που μας δίνει η εικόνα και ο λόγος του;
- Πώς τα παιδιά εξασκούνται μέσω των ταινιών στο να συνδυάζουν πληροφορίες, να ερευνούν μόνα τους, να προχωράνε ακόμα παραπέρα στη μάθηση και τη δημιουργία;
- Η αξία της προφορικής αφήγησης στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας. Γιατί έχει σημασία να μάθουν τα παιδιά να ακούνε και να παρακολουθούν βιωματικές ιστορίες;
- Πόση αξία έχει να μάθουμε να βλέπουμε μια ταινία όχι μόνο με βάση αυτό που αφηγούνται οι άνθρωποι που εμφανίζονται αλλά και με βάση αυτά που ΔΕΝ λένε με τα λόγια; Με τη σιωπή, με τη γλώσσα του σώματος, με την γλώσσα και το συντακτικό της κινηματογραφικής αφήγησης;

Δεν είναι όμως μόνον αυστηρά “σχολικό” το περιεχόμενο των παραπάνω ερωτηματικών: πίσω από αυτά υπάρχουν κάποια άλλα πιο βαθειά, πιο βασικά και θεμελιώδη τα οποία αφορούν πολύ περισσότερους – όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς.

Τα ερωτηματικά της 2ης ομάδας αφορούν στην προφορική μαρτυρία και αφήγηση:
- Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθειά βιωματική μαρτυρία; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Η διάκριση ανάμεσα στους “πληροφορητές” και στους “χαρακτήρες”, ανάμεσα στη μετάδοση της πληροφορίας και στο μοίρασμα του βιώματος.
- Πόσο η παρουσία της κάμερας δυσκολεύει τον απλό άνθρωπο που καλείται να μοιραστεί τα βιώματά του μπροστά της; Τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να ξαναβρεί την εσωτερική ένταση και την φρεσκάδα της πρώτης φοράς;
- Η ηθική της κινηματογράφησης προφορικής μαρτυρίας, η επιμονή του ερευνητή και η αντίσταση του ανθρώπου που προσφέρει τη μαρτυρία, η χημεία ανάμεσά τους. Τα διλήμματα και η ηθική του μοντάζ.
- Πώς τελικά κινηματογραφούμε μαρτυρίες, αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο ζωντανό, άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο, κι όχι απλώς για να «...διασώσουμε την μνήμη ή την παράδοση»;

Τα ερωτηματικά της 3ης ομάδας αφορούν στη σχέση της μικρής, προσωπικής ιστορίας με την γενική Ιστορία:
- Πώς γεννιέται μέσα μας ένα ντοκιμαντέρ με πρόσωπα και εποχές παλιότερες, μια ταινία που ξανακοιτάει την Ιστορία - αυτό που λέμε “ιστορικό ντοκιμαντέρ”;
- Με ποιό τρόπο μπορεί να μας αφορά προσωπικά σήμερα;
-Πώς μπορεί να γεννηθεί μια ολόκληρη ταινία ντοκιμαντέρ από μια και μόνο φωτογραφία-ντοκουμέντο;
- Η πολλαπλή σημασία των κινηματογραφικών υλικών αρχείου (επίκαιρα κλπ): η μαγεία του παρελθόντος, η απαθανάτιση ενός κόσμου που έφυγε, αλλά και η αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας των αρχείων. Η οπτική γωνία των δημιουργών τους. Αντικειμενικότητα, υποκειμενικότητα και παραπλάνηση.
- Πώς μπορούμε να βλέπουμε και να διδάσκουμε την “μεγάλη” Ιστορία μέσα από τις “μικρές”, προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων που βρέθηκαν στην δίνη της;
(Τα παραδείγματα δυο ταινιών μου - Φιλιά εις τα παιδιά καιΣυναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη - που χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης είναι αποκαλυπτικά ως προς τα τελευταία ερωτήματα)

Όλα αυτά τα θέματα που αφορούν όχι μόνο στην τέχνη της λήψης μαρτυρίας/αφήγησης αλλά και στο πώς χειρίζεται κανείς στο μοντάζ το υλικό που κινηματογράφησε, αποτελούν την «ύλη» αυτού του Εργαστηρίου.
Με προβολές, αναλύσεις και παραδείγματα θα προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε τις πολλές πτυχές του θέματος.

Στόχοι του Εργαστηρίου

- Θα γνωρίσουμε ή θα ξαναδούμε κάποια πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ και θα τα αναλύσουμε μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα που περιγράψαμε παραπάνω.
Θα προβληθούν ολόκληρα ή αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ μου:
Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Μικρές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας καθώς και έργα άλλων σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών.

- Θα προσεγγίσουμε το περιεχόμενό τους σε βάθος, με τρόπο μεθοδικό, κάτι που δίνει αφορμές για προσωπική έρευνα, μελέτη και άσκηση. Κάτι πολύ χρήσιμο στους εκπαιδευτικούς, που μπορούν έτσι να προετοιμαστούν για δημιουργική δουλειά στην τάξη.

- Θα έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με την κινηματογραφική γλώσσα, ειδικά με τα ΜΗ λεκτικά στοιχεία της, δηλαδή με τη γλώσσα του σώματος, τη χρήση της σιωπής, τη χρήση της μουσικής, τη σημασία των διαφορετικών μεγεθών πλάνου κλπ.

- Θα θυμηθούμε ή θα γνωρίσουμε τους κώδικες της αφήγησης μιας ιστορίας μέσω εικόνων, παίρνοντας μέρος σε ομαδικές Βιωματικές Ασκήσεις οπτικοακουστικής εκπαίδευσης: επαναφωτογράφηση μιας παλιάς ιστορικής φωτογραφίας στον ίδιο ακριβώς χώρο, δημιουργία μιας ιστορίας μέσα από 15 φωτογραφίες, ένα αντικείμενο φωτογραφημένο με 5 διαφορετικούς τρόπους, κλπ.
Να μην ξεχνάμε ότι κάνουμε σινεμά: βλέπουμε και φτιάχνουμε ιστορίες με εικόνες!!! Πρόκειται για ασκήσεις που γίνονται με πολύ κέφι και τις οποίες, στη συνέχεια, μπορούν οι εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν το Εργαστήριο να τις υλοποιήσουν με τους δικούς τους μαθητές μέσα στη σχολική τάξη. (Κάποιες από τις ασκήσεις επινοήθηκαν από την ομάδα εκπαιδευτικών δράσεων “ΚΑΡΠΟΣ” www.karposontheweb.org)

- Θα θυμηθούμε ή θα γνωρίσουμε βασικά τεχνικά στοιχεία για τη χρήση της κάμερας, του μικροφώνου, για βασικές οδηγίες γυρίσματος κλπ.

Φιλοδοξία είναι, στο τέλος, έχοντας πάρει τα πρώτα βασικά εφόδια, να μπορεί να καταγράφει ο καθένας από τους συμμετέχοντες κάποιες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.

Προϋποθέσεις για την ουσιαστική συμμετοχή στο Εργαστήριο

Για να είναι δημιουργική η συνεργασία μας είναι καλό όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο Κινηματογραφικό Εργαστήριο να κάνουν τα εξής:

α) Να έχουν μελετήσει την παρούσα αναλυτική περιγραφή του Εργαστηρίου.

β) Να έχουν προετοιμαστεί για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος έχοντας δει τα links των ταινιών μου στο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ (βλ. συνημμένο αρχείο).

γ) να έχουν μελετήσει το κείμενο με τον τίτλο ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (βλ. συνημμένο αρχείο).

δ) Να έχουν μαζί τους laptop, φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα (όσοι διαθέτουν). Μαζί και όλα τα περιφερειακά (μπαταρίες, καλώδια, κάρτες, αντάπτορες κλπ) για φόρτωμα, ξεφόρτωμα υλικών από και προς τον υπολογιστή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στα δυο συνημμένα αρχεία:
- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Β. ΛΟΥΛΕ
- ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ''ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ''

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Χώροι Διεξαγωγής:

31.01.2015: Black Box
01.02.2015: Κινηματογράφος
07.02.2015: Black Box
08.02.2015: Κινηματογράφος

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται αποστέλλοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ
συμπληρωμένη την **Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Διάρκεια: 28 ώρες
(Κύκλος με 4 επτάωρα θεωρίας, προβολών και ασκήσεων)
Σάββατο 31 Ιανουαρίου – Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου – Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Ώρες: 10:00 - 17:00
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Δίδακτρα: 70€ για τον πλήρη κύκλο των 4 ημερών

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου
Μέχρι την ημερομηνία αυτή πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων σε τραπεζικό λογαριασμό*

*Η κατάθεση του ποσού πραγματοποιείται σε Λογαριασμό Τράπεζας EUROBANK
Αριθμός Λογαριασμού: 0026.0101.56.0200749408
Αριθμός Λογαριασμού IBAN: GR3502601010000560200749408
Δικαιούχος Λογαριασμού: ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Απαραίτητη η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου κάθε συμμετέχοντα κατά την κατάθεση του ποσού στο πεδίο αιτιολογία.

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής: Βασίλης Λουλές: vassilisloules@yahoo.gr

Με τη δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε όπως αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ (vassilisloules@yahoo.gr) συμπληρωμένη **Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο σταθερό και κινητό, email) και επαγγελματική ιδιότητα. Προαιρετικά, μπορείτε να σημειώσετε σε λίγες γραμμές στην ενότητα «Σκέψεις», τον προσωπικό σας λόγο για τον οποίο σας ενδιαφέρει το Εργαστήριο και τι θα θέλατε να αποκομίσετε από όλη τη διαδικασία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Β. ΛΟΥΛΕ [αρχείο pdf, 95,3 kb]
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ [αρχείο pdf, 77,1 kb]

ΕΝΤΥΠΟ
**Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος [αρχείο docx, 16,1 kb]


  
  
  
  
  
  
 


Όπως γράφει ο ίδιος τις 19 Δεκεμβρίου 2014 ·

Vassilis Loules :
Με έντονες ακόμα τις εικόνες από το μεγάλο ταξίδι μου στην Αμερική τον περασμένο μήνα και με τη διάθεση να ξεκινήσει το 2015 σε κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό, συνεχίζω με ένα ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, στην Αθήνα.
Το θέμα του Εργαστηρίου θα είναι το ίδιο όπως και στο προηγούμενο Εργαστήριο που έκανα εκεί τον Οκτώβριο:

«Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση – και όχι μόνο!»

Ημερομηνίες: 24-25 Ιανουαρίου και 31 Ιαν.-1 Φεβρουαρίου 2015
(πλήρης κύκλος τεσσάρων συναντήσεων – δύο Σαββατοκύριακα).

Αναλυτικά στοιχεία στο site του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ:
http://www.mcf.gr/el/whats_on/… (όπως αναγράφονται αναδημοσιευμένα παραπάνω)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Η πρώτη φωτογραφία είναι από τη συζήτηση με τους θεατές του ντοκιμαντέρ μου «Θηλειά» στο Πανεπιστήμιο Harvard (27 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας με προβολές και συζητήσεις σε 12 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης όπου προβλήθηκε το «Φιλιά εις τα παιδιά» (21 Οκτωβρίου).
Στη διάρκεια της περιοδείας (18 Οκτ.-18 Νοε.) προβλήθηκε κυρίως το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» αλλά και τα μικρότερα «Θηλειά», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» και η μικρού μήκους μυθοπλασία «Ένας λαμπερός ήλιος».
Και τα 4 αυτά έργα (μαζί με άλλα) αποτελούν υλικό δουλειάς στο πλαίσιο του Εργαστηρίου που θα κάνω.