Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Άγνωστες ιστορίες από την ψηφιοποίηση του αρχείου Μ.Κακογιάννη, του Δημήτρη Ν. Μανιάτη



Έχετε όρεξη για άγνωστες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη; 

Πάμε λοιπόν: σταθμός πρώτος, οι «Τρωάδες». Ο μεγάλος έρωτας της Κάθριν Χέπμπορν ήταν ο Σπένσερ Τρέισι και παρά το γεγονός ότι δεν παντρεύτηκαν ποτέ (καθολικός και παντρεμένος γαρ), στα γυρίσματα της ταινίας το 1971, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, η μεγάλη ηθοποιός φόραγε πάντα τα ρούχα του, παντελόνια και πουλόβερ, για να τον αισθάνεται κοντά της.
Σταθμός δεύτερος: ο θρυλικός «Ζορμπάς». Η Λίλα Κέντροβα μόλις έμαθε ότι ο Κακογιάννης την καλεί στην Αθήνα για οντισιόν για τον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, πήρε το αεροπλάνο και πέταξε από το Παρίσι χωρίς καμία αποσκευή, φορώντας μόνο ένα λεπτό φορεματάκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθει πνευμονία. Οι γνώσεις της στα αγγλικά ήταν ελάχιστες και η σημερινή πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Γιαννούλλα Wakefield, αδελφή του σκηνοθέτη, ήταν αυτή που ανέλαβε να της μάθει τον ρόλο της στην ξένη γλώσσα σε λίγες ημέρες. Να θυμίσουμε πως η μοναδική της ερμηνεία τής χάρισε το Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου το 1965. 2.322

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Αφορμή για τις ιστορίες είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη. Ένας βίος πληθωρικός, ενός πραγματικά διεθνούς καλλιτέχνη, μόλις καταγράφηκε, ταξινομήθηκε και ο κάθε ερευνητής ή λάτρης του κινηματογράφου μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση. Δώστε βάση στο υλικό που καλύπτει μια περίοδο 73 ετών (1940-2013): 2.322 φωτογραφίες και 3.123 δημοσιεύματα ή κριτικές από το προσωπικό αρχείο του δημιουργού, 692 φωτογραφίες από το αρχείο του Ιδρύματος, , 192 στοιχεία επικοινωνιακού υλικού (αφίσες, προωθητικό υλικό), 65 σελίδες αλληλογραφίας, 264 μακέτες (σκηνικών, κοστουμιών κ.λπ.), 30 επιστολές, προσωπικές σημειώσεις ή ερευνητικές εργασίες, 60 σενάρια (εκ των οποίων τα 35 ανέκδοτα), 51 ποιήματα - στιχουργήματα.
Το υλικό συγκεντρώθηκε από διάφορες πηγές: από το προσωπικό αρχείο του Μ. Κακογιάννη, τον Κινηματογραφικό Οργανισμό Καραγιάννης - Καρατζόπουλος, την Ταινιοθήκη.

Υπάρχει και μια συγκινητική πλευρά. Το 2013 επικοινώνησε με το Ιδρυμα η Mara Galante από τη Ρώμη, στενή φίλη της Audrey Stainton Nohra, χήρας του Anis Nohra. Ο τελευταίος ήταν ο συμπαραγωγός του Κακογιάννη σε ταινίες όπως ο «Ζορμπάς» και οι «Τρωάδες». Ενημέρωσε λοιπόν ότι έχει στην κατοχή της σπάνιο υλικό των ταινιών του Κακογιάννη το οποίο ήθελε να δωρίσει στο Ιδρυμα. Το υλικό βρέθηκε στη σοφίτα του σπιτιού της Nohra μετά τον θάνατό της και αποδείχθηκε ότι ήταν το αρχείο που κρατούσε ο άνδρας της. Η Galante, αντιλαμβανόμενη την αξία του, θεώρησε ότι το πιο σωστό θα ήταν το υλικό να επιστρέψει στο «σπίτι» του.



Τα Νέα.Ψηφιοποίηση του αρχείου Μ.Κακογιάννη [αρχείο pdf, 230,6 kb]


http://www.mcf.gr/el/foundation/news/?nn=1948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου