Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η τέχνη του δρόμου


Το πρώτο video-ντοκιμαντέρ του inExarchia που όπως γράφουν :
Μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε εικόνες από το πολύχρωμο και μυστήριο αστικό τοπίο των Εξαρχείων και τη λογική πίσω από αυτό.

Εικόνες από τους τοίχους και τους δρόμους από τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα στα Εξάρχεια, απόψεις από τους street artists αλλά και από κατοίκους και θαμώνες της περιοχής, για όλο αυτό το “βρώμικο” για πολλούς θέμα. Ένα γρήγορο ταινιάκι ντυμένο με μουσικά κομμάτια από την ελληνική underground σκηνή, όπως ταιριάζει σε εμάς, τη γειτονιά και το θέμα.


H TAINIA

https://www.youtube.com/watch?v=V5omQStYgOI

σε περίπτωση που το βίντεο δεν εμφανίζεται σε κινητά & tablet πατήστε εδώ


Το γκραφίτι. Αναπόσπαστο στοιχείο της underground σκηνής σε μια underground γειτονιά. Ποιές μορφές παίρνει εδώ η τέχνη του δρόμου; Όπως μας λέει και ο WD, γκραφιτάς από το Μπαλί που ζει στην Ελλάδα με τα πλέον αναγνωρίσιμα σχέδια στην Αθήνα, "το graffiti είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης. Στην πραγματικότητα το streetart ανθίζει σε μέρη που ο λαός αποδέχεται αυτή τη μορφή έκφρασης."

Και στα Εξάρχεια αρέσει η ελευθερία. Κάνει και ένα μαζί μας, το Jobless Clown που θα βρείτε ακόμη στην Μεθώνης. Ο Νίκος Τρανός, κάτοικος Εξαρχείων και καθηγητής γλυπτικής στην ΑΣΚΤ θεωρεί ότι "το γκραφίτι είναι μια γυμναστική ελευθερίας και στην τέχνη είσαι παντελώς ελεύθερος να κάνεις όσους φόνους θέλεις."

Τι γίνεται όταν το γκραφίτι μπαίνει σε χώρους τέχνης; Οb. (thisismybworld), ο streetartist που αγαπάει το κίτρινο χρώμα, με τα αγαπημένα σχέδια του σε δρόμους και χώρους τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και βιβλία, μας λέει ότι "είναι καλό να θυμομαστε απο που ξεκινήσαμε και να το κάνουμε πραγματικά. Πάνω από όλα ο δρόμος και μετά έρχεται η τέχνη." Μας τα είπε αυτά ενώ ζωγράφιζε σε τοίχο, σε πεζόδρομο στα Εξάρχεια. Λίγες ημέρες μετά, πάνω από το σχέδιο του B είχε γράψει κάποιος ΓΑΜΩ ΤΟ STREETART, με το άλφα σε κύκλο. Και ακόμη πιο μετά, νέο σχέδιο πάνω σε αυτό.

Ο Θοδωρής, από το θυμάρι του Στρέφη στην Καλλιδρομίου και κάτοικος που παλεύει για την γειτονιά, μας λέει ότι στα Εξάρχεια το γκραφίτι πάντα περνούσε κοινωνικά μηνύματα και πλέον είναι ακόμη πιο πολιτικοποιημένο. Προσθέτει πως"βγαίνουν ποιοτικά πράγματα, άλλα βγαίνουν και πνευματικά και καλλιτεχνικά σκουπίδια" Πού τοποθετούνται τα όρια και ποιος τα θέτει? Ρωτήσαμε τον streetartist cacao rocks, στο υπόγειο του Stigma Lab, αν ζωγραφίζει στο δρόμο για να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει - το δρόμο. Μας απάντησε "δεν θέλω να πάρω τίποτα πίσω από κανέναν, αυτοί τα παίρνουν από μας."

Αλλά πολλά είπαμε, δείτε το βίντεο!
Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τους γκραφιτάδες των Εξαρχείων.



//CREW

Direction/Filming: George Fiorakis
Filming/Editing: Alexander Haritakis
Graphics: Afroditi Bitzouni- Indivisuals Design Collective
Music selection: Manolis Fiorakis
Proofreading: Lila Tzamousi, Nana Kanakaki


//SONGS

Acid Baby Jesus-tomboy
The Last Drive - the bad roads, killhead therapy
Deus eΧ Μachina-execute
Drog_A_Τek-territorial pissings
Dtaeys/ ft.Eni D - Μια παλιά φωτογραφία
FFC - πάρε λίγο φως
Fundracar - της γης τα τέρατα, είναι πολλές φορές, άνθρωπε
Κακό Συναπάντημα - απαγορεύεσαι
John Melik - blue flee
Monovine - jesus son
Soul Resistance - θέλω να μιλήσω, αφορμές
The Spaceguest - space kid
Tango with Lions-right from the start
Three Way Plane-let's pretend you don't exist
Vodka Juniors - king of the street, bong, rise up






Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter

Στήλη Streetart, μια φωτογραφία δρόμου κάθε ημέρα από τους τοίχους και τα στενά της Αθήνας

http://www.inexarchia.gr/story/think/tainia-i-tehni-toy-dromoy-sta-exarheia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου