Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η Ζωή Είναι Ωραία La Vita è Bella Ρομπέρτο Μπενίνι




Η Ζωή Είναι Ωραία
Σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι
Παραγωγή Miramax Films
Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι
Βιντσέζο Τσέραμι
Μουσική Νικόλα Πιοβάνι
Πρώτη προβολή 20 Δεκεμβρίου 1997
23 Οκτωβρίου 1998
9 Σεπτεμβρίου 1998
Διάρκεια 116 λεπτά
Γλώσσα ιταλικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Δείτε την ταινία :
http://www.dailymotion.com/video/x1beihx_la-vita-e-bella-life-is-beautiful_creation


Η Ζωή Είναι Ωραία (ιταλικά: La Vita è Bella, αγγλικά: Life is Beautiful) είναι ιταλική δραματική κωμωδία παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι και σε σενάριο του ίδιου μαζί με τον Βιντσέζο Τσέραμι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να βάλει όλη του τη φαντασία σε λειτουργία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν.

Ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του Λέοντα Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα σκοτωθεί από δολοφόνους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι "η ζωή είναι ωραία".

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιταλία και στις 23 Οκτωβρίου 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς[1] και αποδείχθηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2] Έλαβε εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίωνΚαλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Μπενίνι και Καλύτερης Μουσικής.[3]


Πλοκή

Ο Γκουίντο, ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής, φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας για να πιάσει δουλειά ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο του θείου του. Ο Γκουίντο είναι αστείος και χαρισματικός, ειδικά όταν γνωρίζει μια δασκάλα, τη Ντόρα. Η Ντόρα, όμως, προέρχεται από μια πλούσια, αριστοκρατική, μη εβραϊκή οικογένεια. Η μητέρα της θέλει να καλοπαντρευτεί, αλλά η Ντόρα ερωτεύεται τον Γκουίντο και τη μέρα του γάμου της, κλέβονται.

Περνούν αρκετά χρόνια και τώρα το ζευγάρι έχει ένα γιο, τον Τζιοζέ. Η Ντόρα και η μητέρα της έχουν αποξενωθεί εξαιτίας του γάμου της με τον Γκουίντο αλλά οι σχέσεις τους καλυτερεύουν λίγο πριν τα τέταρτα γενέθλια του εγγονού της.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει ξεσπάσει. Ο Γκουίντο, μαζί με το θείο του και το γιο του αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Ντόρα ζητάει να πάει μαζί τους αλλά δεν της επιτρέπεται. Στο στρατόπεδο, ο Γκουίντο κρύβει το γιο του από τους Ναζί φύλακες, του δίνει κρυφά φαγητό και προσπαθεί να τον κάνει να μην καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι, τον πείθει ότι το στρατόπεδο είναι απλά ένα παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης που θα καταφέρει να μαζέψει 1.000 πόντους θα κερδίσει ένα τανκ. Του λέει αν κλάψει, παραπονεθεί, ζητήσει τη μαμά του ή πει ότι πεινάει θα χάσει.

Ο Γκουίντο τον πείθει ότι οι φύλακες του στρατοπέδου είναι κακοί γιατί θέλουν κι αυτοί να κερδίσουν το τανκ και έτσι όλα τα άλλα παιδιά κρύβονται για να κερδίσουν το παιχνίδι. Όταν ο Τζιοζέ δε θέλει να παίξει άλλο και ζητά να επιστρέψει σπίτι, του λέει ότι είναι λίγους πόντους πριν τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι είναι περιτριγυρισμένος από μιζέρια, αρρώστια και θάνατο, ο Τζιοζέ δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα λεγόμενα του πατέρα του, χάρη στην πειστική του ερμηνεία και τη δική του αθωότητα.

Η ιστορία του Γκουίντο κρατάει μέχρι το τέλος, όταν μέσα στο χάος που προκάλεσε η αμερικανική εισβολή, λέει στο γιο του να μείνει μέσα σε ένα κουτί μέχρι να φύγουν όλοι, πείθοντάς τον ότι αυτό είναι το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού. Ο Γκουίντο, ενώ προσπαθεί να βρει τη Ντόρα, συλλαμβάνεται και πυροβολείται από έναν φύλακα, αλλά όχι πριν κάνει το γιο του να γελάσει για τελευταία φορά, παριστάνοντας τον Ναζί φύλακα.

Ο Τζιοζέ καταφέρνει να επιζήσει και νομίζει ότι νίκησε το παιχνίδι όταν ένα αμερικανικό τανκ φτάνει και ελευθερώνει το στρατόπεδο. Βρίσκει τη μητέρα του, μη γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του έχει πεθάνει. Χρόνια αργότερα, συνειδητοποιεί τη θυσία του πατέρα του, που στην ουσία του έσωσε τη ζωή.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες
Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του Γκουίντο
Νικολέτα Μπράσκι στο ρόλο της Ντόρα
Τζιόρτζιο Κανταρίνι στο ρόλο του Τζιοζέ
Τζιουστίνο Ντουράνο στο ρόλο του Ελιζέο
Αμερίγκο Φοντάνι στο ρόλο του Ροντόλφο
Σέρτζιο Μπαστρίκ στο ρόλο του Φερούτσιο
Μαρίζα Παρέδες στο ρόλο της μητέρας της Ντόρα
Box οffice[

Στις ΗΠΑ η ταινία Η Ζωή Είναι Ωραία έκανε πρεμιέρα με 2,3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο.[2] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 57,5 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο απέφερε 171,6 εκατομμύρια δολάρια.[2] Συνολικά συγκέντρωσε 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2]
Βραβεία & Υποψηφιότητες
ΟργάνωσηΚατηγορίαΥποψήφιοςΑποτέλεσμαΠαραπομπή
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα [3]
Σκηνοθεσία Ρομπέρτο Μπενίνι υποψηφιότητα [3]
Πρωτότυπο Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι & Βιντσέζο Τσέραμι υποψηφιότητα [3]
Α' Ανδρικού Ρόλου Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [3]
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία νίκη [3]
Μουσική Νικόλα Πιοβάνι νίκη [3]
Μοντάζ Σιμόνα Πάγκι υποψηφιότητα [3]
Φεστιβάλ Καννών Χρυσός Φοίνικας υποψηφιότητα [4]
Βραβείο Επιτροπής νίκη [4]
Screen Actors Guild Awards Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [5]
Καλύτερη Ερμηνεία από Καστ υποψηφιότητα [5]
BAFTA Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία υποψηφιότητα [6]
Α' Ανδρικού Ρόλου Ρομπέρτο Μπενίνι νίκη [6]
Πρωτότυπο Σενάριο Ρομπέρτο Μπενίνι & Βιντσέζο Τσέραμι υποψηφιότητα [6]



Η βράβευση του Μπενίνι με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου αποτελεί τη δεύτερη βράβευση στην ιστορία του θεσμού κατά την οποία ένας ηθοποιός κερδίζει το βραβείο σκηνοθετώντας τον εαυτό του.[7] Ο προηγούμενος ήταν ο Λόρενς Ολίβιε στην ταινία Άμλετ (Hamlet) το 1948.[7] Επίσης, είναι η δεύτερη φορά που το βραβείο κερδίζει ρόλος ερμηνευμένος αποκλειστικά στα ιταλικά. Η προηγούμενη νικήτρια ήταν η Σοφία Λόρεν για την ταινία Η Ατιμασμένη (La Ciociara) το 1960.[7]
Παραπομπές

1.«Η Ζωή Είναι Ωραία στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2012.
2,0 2,1 2,2 2,3 «Η Ζωή Είναι Ωραία στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2010.
3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «The 71st Academy Awards (1999) Nominees and Winners». oscars.org. 21 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
4,0 4,1 «Cannes Film Festival Date: May 13 - May 24 1998». festival-cannes.fr. imdb.com. 13 Μαΐου - 13 Μαΐου 1998. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
5,0 5,1 «Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. imdb.com. 7 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
6,0 6,1 6,2 «BAFTA Awards Date». bafta.org. imdb.com. 11 Απριλίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
7,0 7,1 7,2 «The 71st Academy Awards (1999)». oscars.org. 21 Μαρτίου 1999. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Η Ζωή Είναι Ωραία στο IMDb
Πηγή
http://el.wikipedia.org/
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Life Is Beautiful της Αγγλικής Βικιπαίδειας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου